Podcast
Vendula CzabakKrzysiem Tomasikiem
#Wyboryzobacz więcej
Najnowsze
Fajny kraj do życia po wyborach – niezbędnik gospodarczyzobacz więcej
Wojna w Ukrainieprzejdź do serwisu

Jak Ukraina zareagowała na zmianę polityki polskiego rządu

Ukraińscy eksperci i publicyści zgodnie twierdzą, że kryzys to efekt uboczny polskiej kampanii wyborczej, w której obecny rząd walczy o przetrwanie. I że najlepiej ten okres perturbacji w polskiej polityce wewnętrznej przeczekać, nie dolewając oliwy do ognia.
Nasze autorki i autorzy
Kulturazobacz więcej

W grach RPG zamieniam się w Michała Kołodziejczaka – chcę załatwiać swoje sprawy

Twórcy stanęli na głowie, żeby zepsuć swój nowy produkt, ale na szczęście nawet to im się nie udało. Pomimo niewytłumaczalnych błędów „Starfield” jest jedną z najlepszych gier RPG ostatnich lat.
Kinga Dunin

Koniec dworu w Georgenhof [o „Wszystko na darmo” Waltera Kempowskiego]

Jak się domyślacie, Walter Kempowski nie przepadał za Günterem Grassem. Uważał, że wcześniej od niego zajął się podobną tematyką. Irytowało go kajanie się Grassa za służbę w Waffen-SS, do której pisarz bardzo późno się przyznał.

Nasze newslettery prosto na Twojego maila

„Daleko od szosy”, czyli hybryda kapitalistyczno-socjalistyczna

„Daleko od szosy” jest pierwszą socjalistyczną opowieścią awansu, w której miłość państwa do przedstawiciela klasy ludowej i wynikającą z niej dobroczynność wprost zastąpiono indywidualną miłością przedstawiciela klasy wyższej do przedstawiciela klasy ludowej.Magda Szcześniak
Evergreenyzobacz więcej

Próbuję powiększyć sobie łeb [rozmowa z Anną Golus]

Rozmowa z Anną Golus, autorką książki „Superniania kontra trzyletni Antoś. Jak telewizja uczy wychowywać dzieci”, wydanej przez Wydawnictwo Krytyki Politycznej.

Przepracowani? Wypaleni? To przestańcie się samowyzyskiwać

Z opiewanego ideału wolności osobistej pozostało niewiele. Nasze społeczeństwo jest zniewolone w pracy i walczy z syndromem wypalenia zawodowego.

Makłowicz: Polacy jedzą tak dużo mięsa, bo pragną zaspokoić tęsknoty swoich chłopskich przodków

Ludową – i nie tylko – historię kuchni polskiej kreśli w rozmowie z Jakubem Majmurkiem Robert Makłowicz.
Zamknij