Miasto

Raw food – czy surowe jest zdrowe? – debata

Rozmowa po seansie filmu „Na surowo”. Kolejna dyskusja na Planete+ Doc współorganizowana przez Klub KP we Wrocławiu.

16 maja, czwartek, godz. 18.00 (start filmu), Dolnośląskie Centrum Filmowe,  ul. Piłsudskiego 64a, Wrocław

Film Na surowo (reż. Anneloek Sollart, Holandia, 2012, 54 min) od pierwszej minuty podnosi ciśnienie. Samotna matka w telewizyjnym talk-show opowiada o motywach, dla których ona i jej syn Tom zdecydowali się jeść tylko surową, niepoddaną cieplnej obróbce żywność. „Pani jest wariatką” – padają mocne słowa. „Jestem przyzwyczajona do tych słów” – mówi spokojnie Francis. Lekarze uważają, że taka dieta powoduje zahamowanie wzrostu. Tom nie spożywa szkodliwych hormonów, zawartych w krowim mleku – argumentuje kobieta. Kamera rejestruje wyizolowany świat matki i syna, a także przedłużający się proces w sądzie dla nieletnich. 14-letni Tom rezygnuje ze szkoły, uczy się w domu. Sędziowie muszą rozstrzygnąć, czy kontrowersyjna dieta nie wpływa na rozwój dziecka i na ile jest ona własnym wyborem nastolatka, a na ile efektem sugestii matki. Twórcy filmu powstrzymują się przed oceną. Stawiają tylko pytania o granice ludzkiej wolności.

Kiedyś zwykły wegetarianizm uważany był za dziwactwo, dzisiaj jest powszechnie stosowaną formą diety. Zwolennicy diety RAW wychodzą z założenia, że żywność po obróbce termicznej negatywnie wpływa na ludzki organizm. Żywią się surowymi warzywami, ziarnami i owocami albo produktami poddanymi obróbce w bardzo niskiej temperaturze. Odmawiają również jedzenia jakichkolwiek produktów odzwierzęcych – mięsa, ryb, a nawet mleka. Czy stosowanie się do takich zasad żywienia ma uzasadnienie w naszej strefie klimatycznej? Czy każdy może się w ten sposób odżywiać? Na ile wolne jest życie, które w całości podporządkowane jest diecie? Zapraszamy do dyskusji z ekspertami i praktykami.

Z okazji wydarzenia zapraszamy na darmowy i kolorowy poczęstunek w wersji witariańskiej, którzy przyrządzi Machina Organika – wrocławska restauracja witariańsko – wegańska!

Uczestnicy debaty:

Alicja Koszutska – właścicielka wrocławskiej restauracji wegańsko-witariańskiej Machina Organika;

Joanna Szachowska-Tarkowska – właścicielka warszawskiej restauracji wegańskiej Veg Deli;

dr Bożena Ryszawska – dyplomowana promotorka zdrowia, szkoli w zakresie diety makrobiotycznej;

Agata Michalak – redaktorka naczelna magazynu KUKBUK.

Wstęp: Pokaz biletowany/ Wstęp na debatę- wolny (pierwszeństwo dla osób z biletami z seansu)

Współorganizatorem debaty jest magazyn kulinarny KUKBUK.


__
Przeczytany do końca tekst jest bezcenny. Ale nie powstaje za darmo. Niezależność Krytyki Politycznej jest możliwa tylko dzięki stałej hojności osób takich jak Ty. Potrzebujemy Twojej energii. Wesprzyj nas teraz.

Zamknij