Wsparcie Wspieraj Wydawnictwo Wydawnictwo Dziennik Profil Zaloguj się

Wieś

Język „wolnego rynku” stał się podporą dla nieliberalnej Polski już w XIX wieku

Rozmowa z Adamem Leszczyńskim, dziennikarzem, historykiem i socjologiem, profesorem Uniwersytetu SWPS w Warszawie, autorem książki „Obrońcy pańszczyzny”.

ObserwujObserwujesz

Flis: Wybory wygrywa się już nie w Końskich, ale w Nieświniu

Rozmowa z socjologiem Jarosławem Flisem.

ObserwujObserwujesz

Na Zachodzie nas szkalują, że mamy niewolników

Konkluzja była jednoznaczna: co prawda my, Polacy, mamy swoje grzechy, ale nie jesteśmy Zachodem, więc zachodnie zwyczaje i porządki nam nie odpowiadają, ale Polsce powinno się współczuć i ją podziwiać.

Polska będzie kurnikiem Europy? Mieszkańcy gmin są bezsilni

Przed kamerami występuje nie rolnik, który zamierza postawić kurniki, tylko przedstawiciele firmy Wipasz.

Ryneczek Lewicy

Lewicowy program dla rolnictwa ma naprawić pozrywane więzi między wsią i miastem.

Rozwód, emigracja, egzorcyzmy: strategie polskiej wsi w walce z patriarchatem

Kiedy rozwody dotarły na polską wieś i dlaczego akrylowe paznokcie mogą być symbolem emancypacji? Rozmowa z badaczką społeczną, doktorą Sylwią Urbańską.

Sztuka „ludowa” i ślady po ludobójstwie

Ludowe sceny prezentujące Zagładę nie zostały uznane za część zbioru „reprezentacji Holokaustu w sztukach wizualnych”.

Transport przegranych. Czy zwierzęta naprawdę cierpią w czasie przewozu?

Większość badań prowadzonych przez instytucje naukowe, de facto powiązane z branżą produkcji rolnej, ma na celu przede wszystkim poprawę jakości mięsa – obniżenie strat, zwiększenie zysków – a kwestia cierpienia zwierząt znajduje się na samym końcu.

Kronikarz muzyki wiejskiej [o nowej książce Andrzeja Bieńkowskiego]

Książki Andrzeja Bieńkowskiego unikają pornografizacji biedy, ale po lekturze nie da się uniknąć smutnych wniosków: polska wieś została porzucona już dawno temu przez ośrodki władzy politycznej i kulturalnej.

Makłowicz: Polacy jedzą tak dużo mięsa, bo pragną zaspokoić tęsknoty swoich chłopskich przodków

Ludową – i nie tylko – historię kuchni polskiej kreśli w rozmowie z Jakubem Majmurkiem Robert Makłowicz.

ObserwujObserwujesz
Wczytywanie...