#Rzucamy mięso?

Warszawa znajduje się w światowej czołówce pod względem liczby wegańskich lokali, na półkach marketów, nie tylko w dużych miastach, bez trudu można znaleźć zamienniki mięsa i inne produkty roślinne. Coraz częściej słyszymy o konieczności ograniczenia spożycia mięsa z powodów zdrowotnych, etycznych czy ekologicznych. Jednocześnie mocno się trzyma przekonanie, że w tradycyjnej kuchni polskich schabowy to podstawa, a wegetarianizm jest za drogi. Jak zatem historycznie i obecnie wygląda obecność mięsa na polskich talerzach? Jak wpływają na to kwestie klasowe, genderowe i pokoleniowe? Przyjrzyjcie się z nami: czy rzeczywiście RZUCAMY MIĘSO?

Nowe:

Szyld zakładu mięsnego w Lublinie. Fot. Jakub Szafrański

Czas na podatek od mięsa

Dlaczego nie opodatkować wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego?

Monika Żółkoś. Fot. archiwum własne rozmówczyni

Niemęski weganizm, seksowny mięsoholizm?

Kultura zachodnia nie traktuje mięsa jak zwykły produkt. Uczyniła je fetyszem i podstawą ideologii związanej z konkretnymi wyobrażeniami na temat męskości i przypisywanej jej dominacji.

Newsletter

Najważniejsze wiadomości o tym, co robimy. W Twojej skrzynce email.

Zamknij