Czytaj dalej, Weekend

Ocal śledzia, zjedz bakłażan

Nasz świat potrzebuje zmiany – a ta może zacząć się od rozmowy przy wspólnym stole. Podrzucamy wam trzy przepisy na roślinne dania, które sprawdzą się nie tylko od święta.

Piernik

Zapach przyprawy do piernika, skórki pomarańczy i jabłek zazwyczaj oznacza, że za oknem jest już całkiem zimno, a wieczory najlepiej spędza się pod kocem, popijając herbatę. Jeśli masz ochotę jeszcze bardziej umilić sobie ten czas – nasz przepis na piernik to idealny zimowy comfort food. Nie trzeba trzymać go w szafie miesiącami, aby był miękki, pyszny i gotowy do jedzenia!

Przygotowanie: 1,5 godz.
Liczba porcji: mała keksówka
Autorka: Małgorzata Lewczuk

Składniki:

Piernik. Fot. Max Zieliński

¾ szklanki cukru
⅓ szklanki wody
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika
125 g rozpuszczonej margaryny lub oleju
6 łyżek musu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
4 łyżki wrzątku
powidła
lukier

Sposób przygotowania:

Wodę i cukier podgrzewaj w rondelku na małym ogniu do powstania złotego karmelu.

Do karmelu dodaj mus jabłkowy, uważając, by się nie oparzyć. Gotuj na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż karmel połączy się z musem i rozpuści.

Siemię lniane zalej wrzątkiem na kilka minut.

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, po czym przelej do niewielkiej podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz piernik przez około 40 minut.

Po wystygnięciu przetnij piernik na dwie części i przełóż powidłami. Przed podaniem polej lukrem i udekoruj ulubionymi dodatkami, np. orzechami, skórką pomarańczową itp.

Alicja Rokicka, Wegan Nerd: Pokazuję, że kuchnia wegańska jest prosta, smaczna, kolorowa

Śledź z bakłażana

Ze śledziami jest tak, że albo się je kocha, albo ich nienawidzi. Nie będziemy ukrywać, że to danie zdecydowanie polecamy osobom z sentymentem do śledzia tradycyjnego. Świetnie sprawdzi się jako wegańska alternatywa na świąteczne spotkanie – zanim się obejrzysz, dziadkowie, wujkowie i ciocie pokochają ten roślinny twist.

Przygotowanie: 40 min + 12 godz. marynowania
Liczba porcji: 10
Autorka: Małgorzata Lewczuk

Składniki:

4 bakłażany
300 g cebuli
kilka łyżek oleju rzepakowego
ocet biały
olej lniany

Na marynatę:

500 ml wody
5 arkuszy nori
100 ml jasnego sosu sojowego
15 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
1 łyżka gorczycy

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, posmaruj olejem rzepakowym i upiecz w temperaturze 180°C do zrumienienia.

W garnku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli lubisz, możesz dodać do marynaty odrobinę octu – do smaku.

W tym czasie pokrój cebulę w półplastry i zamocz na chwilę we wrzątku.

W słoju lub naczyniu ułóż naprzemiennie zwinięte w rulony plastry bakłażana i cebulę i zalej marynatą oraz olejem lnianym.

Odstaw do lodówki na minimum 8 godzin (a najlepiej na całą dobę), by wszystkie składniki się odpowiednio zmacerowały.

Nie filecik, nie kotlet, ale twój starszy brat lub siostra. Tak powinniśmy myśleć o zwierzętach

Pasztet z marchewki

Pasztet powstał w domu autorki z myślą o kanapkach dla syna, który przeszedł na dietę roślinną. Jest wilgotny, aromatyczny, doskonały do rozsmarowania na ulubionym pieczywie. Zachęcamy do eksperymentowania z przyprawami – jeśli lubisz czosnek, nie bój się dodać go więcej, jeśli lubisz trochę ognia w swoich daniach – dodaj więcej chili. Proponowane tu proporcje to „złoty środek”.

Przygotowanie: 2 godz.
Liczba porcji: 1 keksówka
Autorka: Iwona Urbaniak

Składniki:

Pasztet z marchewki. Fot. Max Zieliński

1 kg marchwi
2 cebule
2 jabłka
4 łyżki płatków owsianych
⅓ szklanki oleju
6 ząbków czosnku
2 łyżki tymianku
2 łyżki oregano
2 łyżki majeranku
2 szczypty chili
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Marchew porządnie wyszoruj i ugotuj bez obierania – jeśli masz możliwość – na parze.

Ugotowaną i ostudzoną marchew zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Cebulę pokrój w piórka, jabłka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij cebulę razem z jabłkami. Po ostudzeniu zblenduj.

Płatki owsiane zblenduj z tymiankiem, oregano i majerankiem.

Do startej marchwi dodaj zblendowaną cebulę z jabłkami, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, resztę oleju, chili, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do keksówki. Wierzch możesz posypać oregano.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem i piecz około 50 minut.

Gzyra: W byciu weganinem nie ma nic heroicznego

*
Wszystkie przepisy pochodzą z Rewolucyjnej książki kucharskiej przygotowanej przez Greenpeace Polska. W tej publikacji znajdziecie kilkadziesiąt przepisów na roślinne jedzenie oraz dziewiętnaście przepisów na lepsze państwo, które wyłaniają się z rozmów przeprowadzonych z osobami ze świata nauki i aktywizmu, takimi jak Ewa Bińczyk, Joanna Erbel, Agnieszka Graff, Paulina Kramarz, Tomasz Markiewka czy Jan Zygmuntowski. Dziękujemy za możliwość udostępnienia wybranych przepisów.

__
Przeczytany do końca tekst jest bezcenny. Ale nie powstaje za darmo. Niezależność Krytyki Politycznej jest możliwa tylko dzięki stałej hojności osób takich jak Ty. Potrzebujemy Twojej energii. Wesprzyj nas teraz.

Zamknij