#żywność

Nowe:

Fot. Ariel Schlesinger/Flickr.com

Starcie Lidla i Biedronki wkracza w fazę cyberpunkową

Przywrócenie od kwietnia wyższej stawki VAT na podstawowe artykuły żywnościowe otworzy kolejny etap efektownego starcia największych handlowych molochów w Polsce.

Badanie zwierząt na okoliczność Ptasiej Grypy w Indonezji. Fot. ILRI/Chris Jost/Flickr.com

Nowa pandemia już trwa. Na razie pustoszy świat zwierząt

Na wszystkich kontynentach, od Arktyki po Antarktykę, zwierzęta masowo giną na ptasią grypę. Czy na ludzi też przyjdzie czas?

Protest rolników w Warszawie. Fot. Jakub Szafrański

Rolnicy w Warszawie. Jak złapać za niewidzialną rękę rynku?

W przypadku protestów rolników nacjonalizm nakłada się na nierozpoznany do końca interes klasowy. Korporacje dosięgnąć trudno, zboże z wagonów wysypać łatwiej.

Młodzież Wszechpolska na proteście rolników w Warszawie. Fot. Jakub Szafrański

Protesty rolników są wodą na młyn dla skrajnej prawicy

Już w dziewięciu europejskich państwach na czele sondaży są partie skrajnej prawicy. Sojusz z rolnikami przysparza im poparcia.

Newsletter

Najważniejsze wiadomości o tym, co robimy. W Twojej skrzynce email.

Protest niemieckich rolników w Berlinie. Fot. Matthias Berg/Flickr.com

Rolnicy demonstrują w całej Europie. Za klimatem czy przeciwko?

Czy protesty rolników w krajach Unii oznaczają sprzeciw wobec polityki klimatycznej? To skomplikowane.

Fot. Jakub Szafrański

Producenci mięsa walczą brutalniej niż nafciarze

Jak to „nie jesz mięsa”? Dlaczego nienawidzisz rolników, mężczyzn i całej zachodniej cywilizacji?

Fot. Dushawn Jovic/Unsplash

Monbiot: Okrutne fantazje dobrze odżywionych

Zdumiewająca opowieść o tym, jak ruch na rzecz odzyskania wiejskiej prostoty życia stał się przepisem na masową śmierć.

Piotr Ikonowicz. Fot. Polsat, ed. KP

Ikonowicz o „Regenesis”: W kapitalizmie nie zbudujemy nowego Edenu

Największe szkody wyrządza naturze nie przemysł i nie rozwój miast, ale dziedzina niemal święta, jak święty jest chleb: rolnictwo. Tylko czy damy radę je zmienić?

Fragment okładki książki „Regenesis". Wydawnictwo Krytyki Politycznej

Jak wykarmić Polskę i świat, czyli Regenesis

Przecież to, co i jak jemy, a przede wszystkim, kto i jak to wszystko produkuje, to sprawa życia i śmierci dla milionów ludzi i ekosystemów Ziemi.

George Monbiot. Fot. Ryan Lash/TED/Flickr.com

Monbiot: Gdy zabraknie żywności, bailoutu nie będzie

Globalny system żywnościowy zrobił się niestabilny. Od około ośmiu lat na świecie znów rośnie głód. Znamy rozwiązania, ale nic tu nie będzie proste – mówi autor „Regenesis”.

Kombajn do zbioru buraków. Fot. Tomasz Lewicki/Flickr.com

Produkcja żywności w Europie: data ważności dawno minęła

Kto decyduje o tym, co jemy? Nie my sami, nie rolnicy.

Fot. Lauren Walker/Truthout/flickr.com

WTF! Brytyjski celebryta miał romans z młodszym kolegą! (A światu kończy się jedzenie)

Korporacje i przeraźliwie bogaci oligarchowie mają dziś na wyciągnięcie ręki fabryki umysłowych śmieci (tak zwane think tanki), farmy trolli i zastępy speców od marketingu, psychologii i mikrotargetowania – w dowolnej liczbie. Gdy gra jest tak ustawiona, nie da się jej wygrać.

Amerykański hamburger. Fot. Tom Kelly/Flickr.com

Dunn: Jedząc mięso, sprawiasz cierpienie ludziom

Dopóki produkujemy tanią wołowinę w przemysłowych rzeźniach, dopóty będziemy produkować cierpienie tysięcy ludzi, o których nie chcemy myśleć.

Ha-Joon Chang. Fot. Discott/Wikimedia Commons, ed. KP

Ekonomia limonek, polityka czekolady i sztuczna inteligencja w służbie zbioru truskawek

Rozmowa z Ha-Joon Changiem, autorem książki „Ekonomia na talerzu”.

Fot. Gemma Evans/Unsplash

Czy ludzie krzywdzą zwierzęta mniej niż w 1975 roku?

Czy przez ostatnie 50 lat zrobiliśmy jakiś postęp w postawie wobec zwierząt i ich traktowaniu?

Fot. Eiliv Aceron/Unsplash

Czarny rynek m&m’sów, czyli czekoladowa lekcja gospodarki według Ha-Joon Changa

Szwajcaria jest synonimem wysokiej jakości czekolady. Choć powszechnie uważa się, że kraj ten wytwarza mało towarów, a żyje z usług. Nic bardziej mylnego.

Janusz-Kowalski-warzywa

Solidarna Polska proponuje ustawę wegańską

Konserwatyści chcą oznaczać produkty spożywcze zawierające „białko z owadów”. Możliwe, że ktoś im powiedział, że już od dawna jedzą wędliny z barwnikiem ze zmielonych czerwców.

sklep, jedzenie

Polityka żywnościowa

Czy można uważać, że sprawą prywatną są wydatki publiczne, legalność wydatkowania środków publicznych, gospodarność, rzetelność i celowość?

Piotr Ikonowicz w programie „Wolni od długów”. Fot. Polsat, ed. KP

Ikonowicz: Będziemy jedli wszyscy

Co cztery sekundy ktoś na świecie umiera z głodu. I ktoś czerpie z tego zyski.

Szyld zakładu mięsnego w Lublinie. Fot. Jakub Szafrański

Czas na podatek od mięsa

Dlaczego nie opodatkować wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego?

Fot. Jakub Szafrański

Polityka seksualna mięsa

Ósmy odcinek podcastu Ważne nieważne Dariusza Gzyry poświęcony jest wydanej w roku 2022 przez Wydawnictwo Oficyna 21 książce Carol J. …

Rys. Łukasz Pyrka

Akceleracja postwegańskiego ekokomunizmu

Czy tak trudno uwierzyć, że dla miast i ich mieszkanek jest lepiej, kiedy przy ulicach rosną drzewa? Fakt, było trudno, ale po 20 latach jest już trochę łatwiej.

Fot. DruhScoff/flickr.com

„No zjedz pierożka!” Czyli o niezdrowych relacjach z jedzeniem

Z Martą Kostką, dietetyczką i technolożką żywności, rozmawia Dawid Krawczyk.

Śledź z bakłażana. Fot. Max Zieliński

Ocal śledzia, zjedz bakłażan

Nasz świat potrzebuje zmiany – a ta może zacząć się od rozmowy przy wspólnym stole. Podrzucamy wam trzy przepisy na roślinne dania, które sprawdzą się nie tylko od święta.

Fot. Team Korda/flickr.com

Nie filecik, nie kotlet, ale twój starszy brat lub siostra. Tak powinniśmy myśleć o zwierzętach

Popkultura jest bardzo zaniedbana i mięsożerna. Prawie wszystkie programy kulinarne epatują gotowaniem, duszeniem i przyprawianiem trupa. Specjalistów od przyrządzania trupów otacza gloria i chwała.

Maszyna do kontrolowanej fermentacji z połowy XX wieku. Fot. Cushing Memorial Library

Rewolucyjny ferment

Istnieje o wiele lepszy zamiennik mięsa zwierzęcego i rybiego, mleka oraz jajek niż produkty roślinne.

Fot. James Hill/flickr.com

Krew, smród i łzy [Prawo Spurek]

Sylwia Spurek rozmawia z Małgorzatą Szadkowską z Compassion Polska o prawdziwym „farmagedonie” i o tym, jak pogoń za tanim mięsem niszczy naszą planetę i zdrowie.

Monika Żółkoś. Fot. archiwum własne rozmówczyni

Niemęski weganizm, seksowny mięsoholizm?

Kultura zachodnia nie traktuje mięsa jak zwykły produkt. Uczyniła je fetyszem i podstawą ideologii związanej z konkretnymi wyobrażeniami na temat męskości i przypisywanej jej dominacji.

Alicja Rokicka. Fot. facebook.com/alicja.rokicka

Alicja Rokicka, Wegan Nerd: Pokazuję, że kuchnia wegańska jest prosta, smaczna, kolorowa

Jeśli na warsztatach kręcimy sojonez, potem nic innego się nie liczy. Ludzie potrafią wylizywać pojemniki. Z Alicją Rokicką, autorką bloga Wegan Nerd, rozmawia Katarzyna Przyborska.

Fot. Piotr Bieniecki/www.fototeo.pl licencja: CC BY-SA 4.0. Ed. KP

Makłowicz: Polacy jedzą tak dużo mięsa, bo pragną zaspokoić tęsknoty swoich chłopskich przodków

Ludową – i nie tylko – historię kuchni polskiej kreśli w rozmowie z Jakubem Majmurkiem Robert Makłowicz.

Fot. Jakub Szafrański

Sadura: Stosunek do mięsa to pole walki

Ludzie ograniczają mięso, gluten czy laktozę ze względu na własne zdrowie, natomiast wykluczanie mięsa to wybór ideologiczny. O postawach wobec konsumpcji mięsa rozmawiamy z Przemysławem Sadurą.

Fot. Jakub Szafrański

Czy świat bez mięsa jest możliwy?

Produkcja sprzedana przetwórstwa mięsnego w Polsce to trzy razy więcej niż produkcja sprzedana węgla kamiennego i brunatnego razem wziętych, więcej niż krajowa produkcja samochodów osobowych i komputerów.

Fot. Geoffrey Gallaway/Flickr.com

Oblicza kryzysu: kto w najbliższych miesiącach ucierpi najbardziej?

Obraz wyzwań, z jakimi będziemy mierzyć się w najbliższych miesiącach, może przytłaczać. Absurdalnie wysokie ceny energii uderzą w przemysł i przyczynią się do stagnacji płac. Nadchodzą także czasy hipokryzji w stosunkach międzynarodowych.

Fot. Iva Rajović

O tłumaczeniu świńskich oczu i feministycznych ortodoksjach

Gościnią podcastu „Ważne nieważne” Dariusz Gzyra jest Joanna Wiśniewska, autorka tłumaczenia książki „Dziękuję za świńskie oczy. Jak krzywdzimy zwierzęta”.

krowa-zwierze-mieso-weganizm

Czy weganizm może uratować świat?

Prawa zwierząt powinny być ważnym elementem polityki publicznej w każdym nowoczesnym państwie.

Fot. Gemma Evans/Unsplash

Weganizm kontra Zjednoczona Partia Mięsa

Prawa zwierząt powinny stać się ważnym elementem polityki publicznej w każdym nowoczesnym państwie, bo przemysł mięsny, w tym mleczarski i jajczarski, stają się jednym z największych problemów politycznych XXI wieku.

Fot. Apple and Pear Australia/flickr.com, ed. KP

Gruszki i maliny trują pestycydami. Europejskie owoce? Nie, dziękuję

Zużycie toksycznych pestycydów w Europie miało spadać, a rośnie. Za przyczynę tego stanu rzeczy ekspertki uznają m.in. słabość rządów krajów UE wobec lobby rolniczego.

Fot. Jakub Szafrański, ed. KP

Grubi, czyli gorsi. Jak zabija fatfobia?

Rozmowa z Marią Mamczur, autorką „Grubej”, czyli reportażu o wadze i uprzedzeniach.

Fot. Lauren Walker/Truthout/flickr.com

Wojna w Ukrainie doprowadzi do głodu

Jak to zwykle bywa na naszym niesprawiedliwym i nieprzyjaznym zwykłemu człowiekowi świecie, na kryzysie żywnościowym stracą głównie najubożsi. Z powodu wzrostu cen i niedoborów produkcji rolnej liczba osób niedożywionych wzrośnie w najczarniejszym scenariuszu o ponad 13 mln ludzi.

Fot. Ilya/Flickr.com

Wojna w spichlerzu Europy

Ukraina szła na eksportowy rekord w sektorze zbóż. 24 miliony ton pszenicy wyeksportowane w ubiegłym roku przy rekordowych zbiorach trafiały na rynki na całym świecie. Jednym ze strategicznych kanałów eksportowych były porty na wybrzeżu Morza Czarnego. Dziś całkowicie wstrzymały one pracę.

Fot. Philippe Put/flickr.com

Singer: Czy przyjdzie czas na wyzwolenie roślin?

„Skąd wiesz, że rośliny nie czują bólu?” – słyszę regularnie, odkąd przestałem jeść mięso.

Fot. Jakub Szafrański

Czy już czas na ceny regulowane i refundacje na żywność?

Mamy regulowane ceny za wywóz śmieci i bilet autobusowy, dlaczego więc w obliczu inflacji nie regulujemy cen kilku podstawowych produktów spożywczych? – pyta w felietonie Galopujący Major.

Fot. Varchar N/flickr.com

Trujący jak polski schabowy? Żywność pod lupą NIK

Salmonella, kury nafaszerowane antybiotykami i mięso z nielegalnych ubojni – tak wygląda polski przemysł spożywczy.

Restauracja z kebabem przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Fot. Jakub Szafrański

Beza łyżeczką czy kebab rękami? O klasowości tego, co (i jak) jemy

Któż nie chciałby wiedzieć, do jakiej klasy należy?

Fot. Rockin'Rita/Flickr.com

Katastrofa na talerzu

Obecny system produkcji żywności to system ofiar, które tracą życie, pieniądze, zdrowie, miejsce bytowania, środowisko naturalne.

Fot. Kevin Gill, Ged Carroll/Flickr.com. Ed. KP

Wielki Reset, czyli nadchodzą rządy korporacji

Problem z teoriami spiskowymi polega na tym, że odwracają uwagę od realnych procesów, które prowadzą do ponurej dystopii. Oto co kryje się za tzw. Wielkim Resetem.

katastrofa klimatyczna

Zielony Ład to ratunek, a nie atak na wasz styl życia

Będziemy jeść mniej mięsa, jeździć częściej autobusem i koleją, a rzadziej latać, będziemy ogrzewać mieszkania w mniej emisyjny sposób. Dzięki temu będziemy zdrowsi i bezpieczniejsi. I to jest, droga prawico, postęp i rozwój.

Fot. Lauren Walker/Truthout

Produkujemy coraz więcej żywności, a na świecie przybywa głodujących

Głód to problem dostępności. Ludzie są głodni nie dlatego, że na świecie jest za mało żywności, tylko dlatego, że są biedni.

platki-sniadaniowe-nestle

Cukier w cukrze i trochę barwnika. „Doskonałe śniadanie dla dzieci na początek dnia”

Wewnątrzkorporacyjny raport firmy Nestlé pokazuje, że aż 60 proc. produktów spożywczych tej firmy nie spełnia kryteriów zdrowotnych.

Paweł, bohater art. Ewy Sapieżyńskiej. Fot. Linda Bournane Engelberth

Hodując larwy na gruzach kapitalizmu. Dekalog na czas katastrofy klimatycznej

Bycie buntownikiem w dzisiejszych czasach to produkowanie własnej żywności i dzielenie się nią.

Safar Mohammad (po lewej) i jego sąsiedzi. Fot. Jagoda Grondecka

„Mniej niż jeden posiłek dziennie”. Tak wygląda kryzys klimatyczny

Jak będzie wyglądać kryzys klimatyczny? Może tak jak w wyniszczonym suszą Afganistanie, gdzie 13 milionów ludzi nie zjada nawet jednego posiłku dziennie.

indyki-100

Czy kolejna pandemia wyjdzie z kurnika?

Grypa ptaków dziesiątkuje kury i indyki na fermach przemysłowych. Wirus rozprzestrzenia się błyskawicznie.

Michał Kołodziejczak Agrounia

„60 mln zł kary dla Biedronki to za mało”

– Błędne znakowanie to nie jest przypadek, ale przestępstwo, i cieszymy się, że w końcu UOKiK przyznał nam rację – mówi Michał Kołodziejczak.

ryby rybołówstwo-100

Obejrzyjcie „Seaspiracy”. Ten dokument wreszcie mówi, jak jest

Ludzie nareszcie otwierają oczy na zdumiewający fakt, że rozciąganie sznurów haczykowych o długości 45 kilometrów może, no wiecie, mieć jakiś wpływ na życie w oceanie.

burger wegański 1

Kiedy świat dotuje wegańską żywność, polscy politycy wybierają krwawe mięso

Niech politycy i rządy inwestują w rosnące roślinne rynki, nieważne, czy dla własnych ambicji w tym wyścigu, czy z troski o zwierzęta i klimat.

IMG_0566

Karmiąc zwierzęta, rzadko kierujemy się wiedzą. Jaś Kapela rozmawia z dr Karoliną Hołdą

25 procent wegan karmi swoje zwierzęta dietą roślinną, a 75 procent z nich byłoby zainteresowanych taką dietą, gdyby mieli pewność, że będzie zdrowa dla ich podopiecznych.

świnki wege vegan

Menu przyszłości? Masowe wymieranie. Już podano do stołu

Żywność nigdy nie była tak tania jak w tej chwili, a jej podział i pozyskiwanie – tak niesprawiedliwe i nieracjonalne.

gzyra witaminy vegan

Fortyfikacja, głupcze! Rzecz o żywności funkcjonalnej

Na świecie roślinne mleka i jogurty są fortyfikowane w takim stopniu, żeby ilość wapnia była zbliżona do znajdującego się w produktach z mleka krowiego. Ma to sens, skoro chcemy mówić o zamiennikach.

Fot. Canopener Sally/Flickr.com

Uważamy siebie, a także nasze psy i koty za byty wyższe. Ale już np. krowy są po to, żebyśmy je zjadali. To złe

− W przypadku wegańskich karm dla zwierząt mamy do czynienia dokładnie z tym samym uprzedzeniem co w przypadku ludzkich wegan − Jaś Kapela rozmawia z prof. Andrzejem Elżanowskim.

Fot. Victor He/Unsplash

Zamawiamy więcej jedzenia z dowozem, a knajpy i tak ledwo zipią. To kto zgarnia zyski?

Kolejny lockdown to dla wielu restauracji funkcjonowanie na skraju opłacalności. Lewica chciała ich chronić, ale PO i PiS były przeciw. Sprawę bada UOKiK.

Fot. Wolne miejsce/Facebook.com

W duchu solidarności, empatii i idei zero waste. Ruszyła pierwsza polska sieć sklepów socjalnych

Chleb za 50 gr i siatka warzyw za złotówkę. Tak na zakupach można zaoszczędzić w katowickim Spichlerzu, pierwszym polskim sklepie socjalnym.

Targowisko przy Hali Mirowskiej w Warszawie. Fot. Marcin Łukasik/Flickr.com

Jak dobrze i zdrowo wykarmić prawie 2 miliony mieszkańców Warszawy

Ratusz zlecił badanie, które pomoże opracować żywnościową politykę miejską. W trzech dzielnicach nie ma targowisk, pacjentów w szpitalach karmi się fatalnie, a dostawy żywności do stolicy to emisja ogromnych ilości CO2.

Kadr z filmu Małgorzaty Juszczak „Stolen Fish”

Fabryka jest jak monstrum, które pożera wszystko

Kiedy zaczyna brakować ryb, nie ma co jeść i nie ma za co żyć. Wtedy Afrykanie płyną do Europy. A dlaczego ryb brakuje?

Dawid reportaż rolnicy róża

„Czy po nas już tylko czarna dziura zostanie?” Rolnicy patrzą w przyszłość

Poznajcie ludzi, którzy domagają się od polskiego rządu jasnych odpowiedzi. Od tego zależy ich los. Reportaż multimedialny.

Fot. FHgitarre/Flickr.com

Kto zapłaci podatek cukrowy?

Rządzący wolą wychowywać klasę ludową za pomocą podatków, czyli wykorzystując jej słabszą sytuację ekonomiczną, niż nałożyć kaganiec na korporacje i skłonić je do produkowania zdrowszej żywności.

veggie burger

Kto się boi wegeburgera?

Nazywanie produktów wegańskich stekami, jogurtami itp. jest solą w oku przedstawicieli branży mięsnej i mleczarskiej.

Pig stall in Germany. Pig fattening in intensive animal farming. Pigs on slatted floor. Livestock farming in narrow boxes.
Schweine in konventioneller Schweinemast. Schweine im Stall mit Spaltenboden. Intensive Tierhaltung/Massentierhaltung.

Czas dostrzec związek między przemysłowym rolnictwem a katastrofą klimatyczną

Zmiany w sektorze energetycznym czy transportowym niezbędne do osiągnięcia neutralności klimatycznej dyskutowane są szeroko. A co z przemysłem hodowlanym?

szarańcza-fot-PAH-cover

Plagi biblijne: klimat, wirus, szarańcza

Na Afrykę Wschodnią spadła plaga szarańczy. Możliwe, że największa w historii.

Fot. Marcin Bajer/flickr.comCC BY-NC 2.0

Patrioci gospodarczy i aktywistki ekologiczne na wspólnym froncie

Marchewka z Polski czy z Belgii? Czy sieci handlowe celowo wprowadzają nas w błąd? Tak, to odgórnie narzucona strategia – twierdzi Michał Kołodziejczak, lider Agrounii.

Fot. rpo.gov.pl, European Parliment. Edycja KP

Spożycie mięsa na jednego mieszkańca w UE jest dwa razy wyższe niż średnia globalna

W całej Europie obserwowany jest niebezpieczny trend intensyfikacji hodowli zwierząt w celach konsumpcyjnych. Czas z tym skończyć.

Fot. Adrian Grycuk/wikipedia, Mark Robinson/flickr.com. Edycja KP.

Ardanowscy muszą odejść!

Potrzebni są realiści, których nie ogranicza utopiofobia. Radykałowie – bo tylko ich pragmatyczny umiar jest postępowy. Sami sobie odpowiedzcie, czy obecny minister rolnictwa i rozwoju wsi pasuje do tego opisu.

Fot. Loaf/Flickr.com CC BY-NC-SA 2.0

Jemy więcej mięsa, handlujemy żywymi zwierzętami, a to zwiększa ryzyko epidemii

Tak rozprzestrzeniły się choroba wściekłych krów, afrykański pomór świń, a teraz szalejąca w Chinach epidemia koronawirusa.

George Monbiot. Fot. Apocalypse Cow/www.channel4.com

Monbiot: Oto sposób, by się wyżywić bez zabijania planety

W komercyjnym laboratorium na przedmieściach Helsinek zobaczyłem, jak naukowcy zmieniają wodę w żywność.

Fot. Konrad Łoziński / flickt Otwarte Klatki

Już wkrótce nastąpi nieuchronny upadek przemysłowej produkcji zwierząt

Jeśli politycy pójdą po rozum do głowy, to na dawnych pastwiskach i polach, gdzie była uprawiana pasza dla zwierząt, zasadzą lasy albo przynajmniej konopie indyjskie.

jakubszafranski-101

I kto tu jest radykałem? List do mięsożerców

W świecie Łukasza Warzechy istnieje zapewne tylko własny interes i prawo do swobodnego szkodzenia sobie i innym – pisze Jaś Kapela.

Farmer,_Nicaragua

Migranci mają zostać u siebie? Dajcie im ziemię

Migranci z Ameryki Środkowej uciekają przed głodem. Susza niszczy plony, a prawo odbiera im ziemię.

nature-bird-white-rural-farming-beak-564042-pxhere.com

Spór o Spurek, czyli o świętej dowolności konsumpcji

Państwo, w którym żyjemy, nie jest obojętne ideologicznie, co widać szczególnie dobrze na przykładzie statusu zwierząt.

Fot.-Ela-Radzikowska-26-1024x683

Nasze państwo dba o to, żebyśmy mogli się obżerać na europejskim poziomie

To, że weganizm jest zdrowszy i lepszy dla planety, jest ewidentne, choć pewnie jeszcze nie wszyscy są tego świadomi.

Fragment okładki książki 
Jak stworzyć wegański świat

Jak stworzyć wegański świat

Fragment książki Tobiasa Leenaerta „Jak stworzyć wegański świat”, która właśnie ukazuje się nakładem Wydawnictwa Krytyki Politycznej.

Krowy

Wykluczymy hodowlę przemysłową, ale nadal będziemy jeść mięso [rozmowa]

O książce „Zjadanie zwierząt” z Martą Dymek, Darkiem Gzyrą i Dobrusią Gogłozą rozmawia Jaś Kapela.

sklep, jedzenie

Nie znamy prawdziwej wartości jedzenia. Kupujemy dużo i tanio [rozmowa]

Ze Stefano Libertim, autorem książki „Władcy jedzenia”, rozmawia Olga Wróbel.

marnowanie-zywnosci

Ile dobrego jedzenia wyrzuci dziś twoja ulubiona knajpa?

– Pracując dorywczo jako studenci w różnych lokalach gastronomicznych, na własne oczy zobaczyliśmy, jak wiele dobrego jedzenia się marnuje.

meat

Unia chce odebrać weganom kiełbaski

Czy nie będzie można już mówić o wyrobie seropodobnym? I co ze słynnym masłem roślinnym? Przetrwało PRL, a zniszczą je urzędnicy eurokołochozu? A wszystko to w trosce o obywateli.

coffee-beans-ethiopia-pixnio

Technologia na ratunek małej czarnej

60 procentom spośród 124 gatunków dzikiej kawy na świecie grozi wyginięcie – przede wszystkim z powodu wylesiania. Jeszcze trochę i poranna kawa stanie się luksusem.

Optimized by JPEGmini 3.13.3.15 0xa362b87a

Polskie chore mięso, co o nim wiemy, a czego nie

Zważywszy że na zbadanie zdrowia świni inspektor powinien poświęcić 90 sekund, ubojnia powinna zatrudniać 50 osób na pełen etat, żeby zdążyli zbadać wszystkie zwierzęta.

jakubszafranski-100

Weganizm? Czy to jakaś choroba?

Wydawałoby się, że od pracowników służby zdrowia moglibyśmy oczekiwać odrobinę wyższych standardów niż od mięsożernych szefów, którzy lubują się w znęcaniu nad pracownicami.

jakubszafranski-100

Jak pracowałem w kurniku

W tej pracy po prostu nie da się nie krzywdzić zwierząt.

architecture-sky-skyline-1045411-pxhere.com

Bogactwo i kanibalizm miast, czyli nauki Jana Jakuba Rousseau

Wielkie miasto zabija empatię, a jego mieszkańcy poświęcają siebie nawzajem, aby zaspokoić swoje zachcianki.

shop-store-food-vendor-bazaar-market-1072137-pxhere.com

Bezpieczeństwo żywnościowe zależy od handlu

Żywności na świecie nie brakuje. Problem w tym, że nie trafia tam, gdzie jej najbardziej potrzeba.

biedronka

9 dobrych i rozsądnych powodów, żeby przejść na weganizm

Oczywiście weganizm nie uratuje świata. Dieta to nie wszystko. Weganizm tutaj jednak nie zaszkodzi, a nawet może pomóc Tobie i Twojemu otoczeniu.

jedzenie-targ

Jak żyć zdrowo, unikając jedzenia na mieście. Instruktaż

Lubisz boczniaki? Wspaniale, mają wiele cennych witamin i minerałów. Te niestety leżą na plastikowej tacce i są owinięte folią. Nie możesz ich kupić.

jakubszafranski-101

Kapela: Wierzę, że świat może i powinien być wegański

Jakoś musimy wyżywić rosnącą populację świata i dieta roślinna jest tutaj najbardziej oczywistym i najłatwiejszym rozwiązaniem – mówi Jaś Kapela w rozmowie z Dariuszem Gzyrą.

seria-z-morswinem

Przedstawiamy nową serię Wydawnictwa Krytyki Politycznej

Dlaczego jej patronem jest morświn? I jakie książki ukazały się w niej do tej pory?

hipster-thanksgiving-jedzenie-zywnosc-wegetarianizm

Rewolucja sojowego latte

Jaś Kapela: Oto moja pokuta za to, że nie myślałem o tym, co jem.

Gęgawa-fot.-Marcin-Łukawski

Strzelanie do ptaków to przestarzałe barbarzyństwo

Gdyby naprawdę chodziło o dobro przyrody, myśliwi już dawno zrezygnowaliby z polowania na ptaki.

kuchnia-roślinna

Pierdolenie o glutenie i nadzieja dla mięsożerców

Im ważniejsze jest jedzenie, tym więcej w nim moralności. Skoro już prawie wszystko inne jest dozwolone, to gdzieś musimy przenieść naszą potrzebę ustalania drobiazgowych norm.

kenia-farmerka

Dobry biznes za cenę jedzenia

Czy wiecie, że w wielu krajach rynek towarów takich jak sól, cukier, mąka, mleko, olej czy herbata kontrolują zaledwie dwie lub trzy największe firmy?

kaczka(1)

5 powodów, dla których nie powinniśmy polować na ptaki

Typowe argumenty używane dla uzasadnienia polowań nie mają zastosowania w przypadku dzikich ptaków.

dzieckojedzenie-ekologiczne

Przez żołądek do lepszego świata

Dlaczego ludzie tak daleko odeszli od nawyków żywieniowych przodków?

zjadanie-zwierzat
jakubszafranski-105 (1)

Prawdziwa cena mleka

Dlaczego autor hasła „Pij mleko, będziesz wielki” sam nie pije już mleka?

Fot. Massachusetts Office of Travel & Tourism, flickr.com

Gzyra: W byciu weganinem nie ma nic heroicznego

Rady dla początkujących wegan? Wykup dobry internet, potem kup moją książkę, no i witaminę B12. Zadbaj o bezpośredni kontakt ze zwierzętami i wejdź w relacje z nimi. Rozmowa z Dariuszem Gzyrą, autorek książki „Dziękuję za świńskie oczy”.

hipster-thanksgiving-jedzenie-zywnosc-wegetarianizm

Ekoburżuazja i ekofaszyści

Dlaczego ludzie nienawidzą ekoburżuazji bardziej niż normalnych burżujów, którzy opychają się stekami z rekina i ragoût z muflona?

dzieckojedzenie-ekologiczne

Za każdym razem, gdy wcinasz kiełbasę, gdzieś na świecie umiera mała panda

„Chyba nawet dinozaury nie srały tyle co zwierzęta stłoczone na fermach przemysłowych”.

mieso

Emancypacyjna siła podatku… od mięsa

A gdyby tak wpłynąć na sytuację zwierząt poprzez podatki?

Fot. Friend Milton, U.S. Fish and Wildlife Service, domena publiczna

Biedny chrześcijanin patrzy na karpia w Tesco

Setki ryb tłoczą się w wypełnionych po brzegi basenach, a następnie wrzucane są do skrzynki lub foliowej reklamówki. Mało który katolik zwraca uwagę na coroczną tragedię żywych karpi.

Karolina Kuszlewicz

Karp w sklepie bez wody? Dzwońcie na policję!

W mojej ocenie nie da się pogodzić sprzedaży żywych ryb z ich humanitarnym traktowaniem – mówi adwokatka Karolina Kuszlewicz.

krowy

Sekretny koniec życia krów

W książce „Sekretne życie krów” nie ma wzmianki o rzeźni, mówi się tylko, że gospodarze postanowili być „odpowiedzialni za każdy etap produkcji”.

otwarte-klatki-ferma-drobiu
Fot. MasamiToku, via flickr.com

Tokarczuk: Maski zwierząt

Na 15-lecie pisma „Krytyka Polityczna”, prezentujemy wybór najgłośniejszych i najciekawszych tekstów, jakie ukazały się na naszych łamach od maja 2002 roku.

Okładka książki Marty Zaraski Mięsoholicy

Czy król dżungli musi żreć padlinę?

Wiedzieliście, że ludzie o przekonaniach autorytarnych, dążący do bogactwa i władzy, zjadają więcej mięsa niż ci, którzy sprzeciwiają się nierównościom?

Krowa

Tam, gdzie powstaje mleko

Gospodarstwo, jakich w Polsce wiele.

krowa

Zabijanie na żywo

Francja instaluje kamery w rzeźniach.

Fot. Jack Lyons, cc, flickr.com

Urbański: Kapitalizm zbudowany jest z mięsa

Czyli pieczony prosiak to kulinarna husaria? Z Jarosławem Urbańskim rozmawia Przemysław Witkowski.

cieleta

Ofiary przemysłu mlecznego

Cielęta, które są jednym z podstawowych i koniecznych elementów przemysłu mlecznego, znikają po cichu, milionami.

7475837782_990ab95efb_k

Wszyscy będziecie wegankami

Po trzech dniach na konferencji o prawach zwierząt, wierzę, że jeszcze za swojego życia będę świadkiem rewolucji. I będzie to wegańska rewolucja.

1095579854_d17588e0b2_z

Miasto, które promuje weganizm

Dziś Turyn, jutro Słupsk. Rodzi się prowegańska polityka rozwoju.

wiosenne_rolki

Ekowarzywa, czyli Lewandowscy nie mogą się mylić

Przepisy zainspirowane paczką odebraną w ramach RWS-u, rolnictwa wspieranego przez społeczność.

6984589861_ec1864b60e_z

Wegańska krew

Czy jedzenie krwi ze sproszkowanego soku z buraków może być formą kontestacji przemocy?

10-billion-what-s-on-your-plate

Robaki, GMO, fermy przemysłowe – jak nas wykarmić?

Jeżeli nie trafi nas inny globalny szlag, w połowie wieku będzie nas 10 miliardów. I wszyscy będą głodni.

jajko_niespodzianka

Wege Wielkanoc: biała kiełba, bon żur, jajko, mazurek i awokad

Tak, jak tradycyjna Wielkanoc opiera się na jajach, wegańska może być oparta na ziarnach.

3036138352_7a6e8a5e9d_z

Ludzie wolą ratować ptaki

Jesteśmy bardziej skłonni do podjęcia działania, jeśli zagrożenie dotyczy stworzenia, które nie jest człowiekiem.

24062698334_5b0451864b_z

Czy mięso to zła karma?

Jak wyglądają polskie spory z perspektywy Zen? Odpowiada mistrz.

zarzycki

Głód? Na Północy nazywamy to fast foodem

Jeśli na świecie mamy dość zasobów, to czy dostęp do nich nie powinien być prawem? – pyta Instytut Globalnej Odpowiedzialności.

15951717452_b5e1f5e9b6_k

Świetlik: Mity o głodzie

Gdybyśmy całą marnowaną na świecie żywność załadowali do ciężarówek i ustawili je w sznur, to 18 razy oplótłby on równik.

rolnictwo-afryka-wikipedia-cc

Rolnictwo w Afryce: kobiety pracują, mężczyźni dzielą zyski

60% uprawiających ziemię w Afryce to kobiety. Produkują one 90% żywności, a posiadają 1% ziemi.

igo_system-zywnosciowy

Rolna doktryna szoku

Drobni rolnicy są częścią globalnego agrobiznesu, który najchętniej przerobiłby ich na paszę.

Skąd się bierze głód?

Co siódmy człowiek na świecie cierpi z powodu niedożywienia i głodu.

karp_konferencja_1000x1000

Radwanowicz: Ichthys w torebce foliowej

Dlaczego polscy katolicy wolą walić karpia młotem po głowie zamiast poczytać, co o tym sądził Jan Paweł II?

plakat_debata_52-page-001

Dlaczego żywność i głód to tematy polityczne? Paradoksy dobrobytu

Mitem jest, że ludzie cierpią głód tylko w przypadku nadzwyczajnych wydarzeń, takich jak katastrofy naturalne czy wojna.

3041989k

Czy catering na COP21 jest wegański?

Chodzi mi o globalne ocieplenie, proszę państwa. Najpoważniejsze wyzwanie, przed jakim stoi nasze pokolenie. I które ma głęboko w dupie.

11701106_1524310687791345_3546749036085817023_n

Organizować po nowemu: Kooperatywa „Dobrze”

Jak dobrze jeść i dobrze żyć.

tomatoes

Wolne od GMO? Chcę wiedzieć! – debata

Goście: Przemysław Stańczak, Dorota Metera, Jaś Kapela, Henryk Kowalczyk, Joanna Żuchlińska, Kazimierz Plocke, Rafał Górski.

wecej_niz_mozesz_rgb

Dunin: Masłowska w uścisku prasy kobiecej

Masłowska jest dla mnie medium, przez które przemawia do nas współczesna kultura z samego swego bebecha.

tractor-167079_640

Monbiot: Bez troski o glebę ludzkość nie przetrwa

Właściciele ziemi na całym świecie biorą udział w orgii destrukcji gleby na gigantyczną skalę.

biodegradableplasticutensils1

Minister finansów likwiduje bary mleczne

Minister Szczurek widzi bary mleczne bardzo dosłownie. Postanowił, że będzie dotować tylko dania jarskie i bez przypraw.

przytoki

Zofia Weiss: Jak architektka została rolniczką. Ekologiczną [rozmowa]

Zdrowa żywność z Nowej Zelandii? To nie dla nas.

5185889660_e66b697520_z

Gerwin: GMO na talerzu

Proszę, to dla ciebie. Świeżo ugotowana, lekko posypana solą i jeszcze ciepła. Genuity VT Triple PRO RIB Complete. Nie wiesz, co to takiego?

cow_fleckvieh_breed_oeschinensee_slaunger_2009-07-07

Moralność, cena wołowiny i Trybunał

Trybunał Konstytucyjny dopuścił ubój rytualny na eksport, choć nikt o to nie wnioskował.

foodmeat

Monbiot: Jeśli mięso, to tylko od święta

Powinniśmy myśleć o mięsie jako o niezwykłym darze – czymś, co jest przywilejem, a nie prawem.

warzywa_ken_fager

Walczcie zębami o jakość jedzenia

Nigdy w historii ludzkości nie marnowało się tyle jedzenia co dziś – mówi Carlo Petrini, twórca ruchu Slow Food.

3616693078_0b0bcdfe1b_z

Skąd się biorą jajka?

Czy można żyć bez jajek i co trzeba wiedzieć, jeśli nie potrafimy z nich zrezygnować.

winogrona_3887736415_46dcf3f6bb_z

Gerwin: Czy ekożywność jest zdrowsza?

„Żywność ekologiczna wcale nie jest zdrowsza” – z taką opinią można czasem spotkać się w mediach. Czy tak jest rzeczywiście?

eko_london_permaculture

Gerwin: Czy ekożywność może wyżywić świat?

Podobno rolnictwo ekologiczne nie wyżywi wszystkich ludzi na świecie – tak twierdzą zwolennicy rolnictwa konwencjonalnego. Czy mają rację?

wieczne_ycie

Stawiszyński: Wieczny powrót, wieczna uczta

Jesteśmy zwierzętami, jesteśmy immanentną składową tej pożerającej się wzajemnie maszynerii – twierdzi autor książki „Wieczne życie. O zwierzęcej formie śmierci”.

pomidory_4948052658_ee9d1a2ab5_z

Gerwin: Czy ekożywność ma sens?

Czy warto zapłacić więcej za żywność z ekologicznym certyfikatem? Pierwszy głos w debacie Dziennika Opinii o polityce żywnościowej.

krowa2

Gawlik: Skąd się bierze mleko

Ludzie są jedynymi ssakami, które piją mleko w wieku dojrzałym.

warzywa

Wege wielkanoc

Co weganie i wegetarianie jedzą w święta wielkanocne? I czy to powód nieuniknionych kłótni przy stole?

kura_will_merydith

Dunin vs. Stawiszyński: Kto tu jest irracjonalny, czyli spór o jajko

Czy nie fundujemy sobie właśnie zbiorowego samobójstwa?

krowa_8432665213_01d6a1833c_z

Duve: Jeść przyzwoicie

Większość ludzi z miasta myśli, że krowy produkują mleko non stop. Powtarzam im: nie ma takiego zwierzęcia jak „krowa mleczna”, jest po prostu krowa.

ryby_malias

Foer: Wojna z rybami

Nic nie wzmaga poczucia wstydu tak, jak bycie rodzicem. Dzieci zauważają paradoksy i hipokryzję. Demaskują nas.

swinki

Foer: Gówniany interes

Zwierzęta hodowane na terenie USA produkują 130 razy więcej odchodów (39 ton na sekundę) niż wszyscy mieszkańcy tego kraju razem wzięci.

pomidory_organic_by_zacklur

Żywność organiczna nie jest zdrowsza

Produkty organiczne nie różnią się od zwykłych niczym poza ceną. Mimo to, wskutek działań marketingowych, wielu ludzi sądzi, że jest inaczej.

Zamknij