Wsparcie Wspieraj Wydawnictwo Wydawnictwo Dziennik Profil Zaloguj się

Rzucamy mięso?

Stop dyskryminacji gatunkowej. Zapraszamy na Marsz Wyzwolenia Zwierząt

Marsz poświęcony jest wszystkim zwierzętom: od tzw. towarzyszących, przez te uznawane za hodowlane, po dzikie. Od ptaków, przez ssaki, po gady, płazy i ryby, ponieważ wszystkie one dotknięte są dziś jakąś formą krzywdzenia.

Spotify Apple Podcasts Podcast
Podcast

Rzuć mięso, chociaż na tydzień

Sandra Marciniak z fundacji Viva! Akcja Dla zwierząt przekonuje, że każdy powód jest jednak dobry, by zrezygnować z mięsa i nabiału albo chociaż je ograniczyć.

Spotify Apple Podcasts Podcast
ObserwujObserwujesz
Spotify Apple Podcasts Podcast
Podcast

Jak wykarmić Polskę i świat, czyli Regenesis

Przecież to, co i jak jemy, a przede wszystkim, kto i jak to wszystko produkuje, to sprawa życia i śmierci dla milionów ludzi i ekosystemów Ziemi.

Spotify Apple Podcasts Podcast
Spotify Apple Podcasts Podcast
Podcast

Opisywać krzywdę, dopóki starczy sił. Rozmowa z Bartkiem Sabelą

Czy reporterskie pisanie powinno być obiektywne, czy subiektywne? Co zmienia „wyjście w teren”?

Spotify Apple Podcasts Podcast

Mięso komórkowe jest naszą przyszłością

Masowa produkcja mięsa jest jedną z rzeczy, które prowadzą nas ku przepaści. Z Bartkiem Sabelą, autorem „Wędrówki tusz”, reportażu o przemysłowej hodowli zwierząt, rozmawia Stasia Budzisz.

ObserwujObserwujesz

Orliki i chodniki nie wystarczą. Potrzebujemy planu Trzaskowskiego

W końcu jak pisał W.G. Sebald, „wymyślone przez nas maszyny mają, tak jak nasze ciała i jak nasza tęsknota, powoli wypalające się serce. Cała cywilizacja ludzka od samego początku to nic innego, tylko z godziny na godzinę narastający żar, o którym nikt nie wie, jaką intensywność osiągnie i kiedy pocznie stopniowo gasnąć”.

ObserwujObserwujesz
Spotify Apple Podcasts Podcast
Podcast

Czas na podatek od mięsa

Dlaczego nie opodatkować wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego?

Spotify Apple Podcasts Podcast

Niemęski weganizm, seksowny mięsoholizm?

Kultura zachodnia nie traktuje mięsa jak zwykły produkt. Uczyniła je fetyszem i podstawą ideologii związanej z konkretnymi wyobrażeniami na temat męskości i przypisywanej jej dominacji.

ObserwujObserwujesz

Alicja Rokicka, Wegan Nerd: Pokazuję, że kuchnia wegańska jest prosta, smaczna, kolorowa

Jeśli na warsztatach kręcimy sojonez, potem nic innego się nie liczy. Ludzie potrafią wylizywać pojemniki. Z Alicją Rokicką, autorką bloga Wegan Nerd, rozmawia Katarzyna Przyborska.

Makłowicz: Polacy jedzą tak dużo mięsa, bo pragną zaspokoić tęsknoty swoich chłopskich przodków

Ludową – i nie tylko – historię kuchni polskiej kreśli w rozmowie z Jakubem Majmurkiem Robert Makłowicz.

ObserwujObserwujesz
Wczytywanie...