Klub KP zaprasza mieszkańców miasta na warsztaty pieczenia chleba organizowane w ramach projektu Bunkier Kultury.
Czy są rzeczy, które jemy codziennie i nam się nie nudzą? Pierwsze, co mi przychodzi na myśl, to chleb. Zazwyczaj jednak traktujemy go jako konieczną podstawę dla wędlin, serów i innych dodatków. Sam w sobie wydaje się być raczej czymś mało atrakcyjnym. Nie musi tak wcale być, a każdy, kto próbował chleba domowego wypieku, może to potwierdzić. Żeby piec pyszny chleb nie trzeba być wcale piekarzem. Chleb kupowany w piekarniach przemawia nawet za tym, że bycie piekarzem w pieczeniu pysznego i zdrowego chleba wręcz przeszkadza. Dlaczego? Przeszkodami w tym, aby naprawdę zdrowy i smaczny chleb stał się „naszym chlebem powszednim” są chciwość i niezdrowa konkurencja, które wbrew klasycznym wizjom kapitalistów, nie tylko nie windują jakości, ale wręcz ją dramatycznie zaniżają. W najlepszym wypadku mamy więc drogi chleb, zawierający wiele chemicznych dodatków, a jeśli już na zakwasie, to raczej nie w pełni naturalnym.
Czy można inaczej? Okazuje się, że tak. Żeby się o tym przekonać, wystarczy przyjść na warsztaty pieczenia chleba. Będzie można poznać ciekawych ludzi, posmakować prawdziwego domowego chleba na zakwasie, zobaczyć od podstaw jak łatwo i tanio można takie cudo upiec w domowym piekarniku.
Organizatorzy chcą pokazać, że nie trzeba być ekspertem, żeby robić coś dobrze, że potrzeba dawania wyprzedza potrzebę brania. Człowiek człowiekowi nie musi być wilkiem, a nawet Darwin zwracał uwagę, że dla przetrwania oprócz konkurencji nieodzowna jest współpraca. Przełamując dominujący model stosunków społecznych wyznaczony przez konsumpcjonizm i konkurencję, możemy otworzyć oczy na solidarność międzyludzką i potencjał tkwiący w nas i naszym otoczeniu. Mamy sobie nawzajem wiele do zaoferowania, możemy dzielić się umiejętnościami i radością, pomijając obieg pieniądza. Uwierzmy w siebie i zaufajmy innym.
Pieczenie chleba to piękny sposób na spotkanie i pielęgnowanie więzi. Chleb jest symbolem wspólnoty, jego wspólne przygotowanie wypełnia ten symbol rzeczywistą treścią. Statystyczny Polak spędza przed telewizorem ponad 3,5 godziny dziennie. Wypiek chleba w domu zajmuje godzinę. To może być ważna godzina dla jakości więzi rodzinnych, przyjacielskich i sąsiedzkich. Do zobaczenia na warsztatach!
Warsztaty pieczenia chleba odbędą się 28 kwietnia, w niedzielę, o godzinie 17.00 w Restauracji „Moja kuchnia” przy ulicy Twardowskiego 3. Poprowadzi je Wojciech Witkowski – miłośnik domowych wypieków, fotograf, członek orkiestry bębniarskiej 7 minut przerwy. Produkty zapewnia sklep „Zielona Farma”.
Wstęp wolny
[autorka tekstu: Partycja Dorabialska]