Sukces warsztatów pieczenia chleba w Zielonej Górze. Relacja i fotoreportaż Łukasza Musielaka.
Warsztaty pieczenia chleba zorganizowane 28 kwietnia przez Klub w Zielonej Górze w ramach projektu Bunkier Kultury spotkały się z entuzjastycznym przyjęciem. Bardzo duża frekwencja i zainteresowanie. Po warsztatach otrzymaliśmy wiele życzliwych opinii. Mieszkańcy dziękują, gratulują pomysłu i przysyłają zdjęcia swoich pierwszych upieczonych w domu chlebów. Zamiast smogu nad miastem zaczyna unosić się zapach świeżo pieczonego chleba. Świat się zmienia. O przepis proszą nawet sprzedawczynie w jednej z dobrych lokalnych piekarni. Klub w Zielonej Górze dziękuje za bezinteresowne zaangażowanie prowadzącemu warsztaty, Wojciechowi Witkowskiemu.
Jako komentarz do wydarzenia, zamieszczamy krótki reportaż zdjęciowy i opinię jednego z uczestników dodaną po warsztatach na naszej stronę na facebooku.
„Alojzy, mój dziadek, był piekarzem od 12 roku życia, praktycznie do śmierci. Prowadził do końca lat 70. piekarnię w Smogórach koło Sulęcina, a następnie wrócił do Barcina, niedaleko Bydgoszczy. Piekł dla wnuków chlebki, bułeczki i rogaliki adekwatne do naszego szkrabiego, wzrostu. Był tytanem pracy i wojennym bohaterem, choć nie trzymał karabinu w ręce – piekł chleb! A przede wszystkim był moim Dziadkiem! Dzięki Wam, Dorotko i Wojciechu. Alojzy wrócił do Domu! Dziękuję!”