Twój koszyk jest obecnie pusty!
Kapitalizm
Krótki przewodnik po ludzkości i naturze przed nastaniem kapitalizmu
Niedobór żywności pod koniec średniowiecznego optimum klimatycznego sprawił, że Europejczycy byli bardziej podatni na choroby, a czarna śmierć przekształciła tę podatność w apokalipsę.
Żeby mi tu nikt nie obalał systemu! Organizacje pozarządowe w kapitalizmie
„Wstąp do organizacji pozarządowej i zmieniaj z nami świat!” To jednak nie takie proste.
Ikonowicz: Niesprawiedliwość społeczna
Premier odwiedził giełdę i zaprosił bogaczy, by zaprojektowali prawo. Z robotnikami premier się nie spotkał.
Tania praca, czyli gdzie jest Polska
Po której stronie była Polska, gdy Portugalczycy wycinali drzewa na Maderze, a Krzysztof Kolumb podbijał rdzenne ludy Ameryk? Czy praca i natura w PRL były tak samo tanie jak po drugiej stronie żelaznej kurtyny?
Bazylewicz: Ani Musk, ani nawet Reagan. Kto wymyślił ruch wyzwolenia kapitalistów?
Wiele lat przed Projektem 2025 powstał dokument, w którym zapisane jest niemal wszystko.
Tania natura, czyli introdukcja
Dlaczego to dzięki Kartezjuszowi możemy jeść nuggetsy z kurczaka? Czy kapitalizm zaczął się od maszyny parowej – a może od apetytu na słodycze?
Tanie życie, czyli ostateczny kryzys kapitalizmu [rozmowa]
Jakub Majmurek rozmawia z Rajem Patelem i Jasonem W. Moore’em, autorami wydanej przez Krytykę Polityczną książki „Historia świata w siedmiu tanich rzeczach”.
Czy możemy mieć rządy biznesu i Elona w domu? Możemy i dostaniemy
Podczas konferencji „Polska. Rok przełomu” usłyszeliśmy ogólne deklaracje, których celem było poinformowanie biznesu – a przy okazji opinii publicznej – że obecny rząd wyczuł prąd idący zza oceanu i zamierza z nim bezrefleksyjnie popłynąć.
Ekspresowa likwidacja Stanów Zjednoczonych Ameryki
Donald Trump i Elon Musk przystąpili do radykalnej demolki państwa.
Bezpieczeństwo to nie tylko czołgi i samoloty. To też jedzenie [wideo]
Bezpieczeństwo żywnościowe to nie tylko produkcja jedzenia – tego wytwarzamy dużo. Ale choć na całym świecie wytwarza się coraz więcej jedzenia, to liczba osób niedożywionych i głodujących nie maleje. Dlaczego?







