Wsparcie Wspieraj Wydawnictwo Wydawnictwo Dziennik Profil Zaloguj się

Ocal śledzia, zjedz bakłażan

Nasz świat potrzebuje zmiany – a ta może zacząć się od rozmowy przy wspólnym stole. Podrzucamy wam trzy przepisy na roślinne dania, które sprawdzą się nie tylko od święta.

Piernik

Zapach przyprawy do piernika, skórki pomarańczy i jabłek zazwyczaj oznacza, że za oknem jest już całkiem zimno, a wieczory najlepiej spędza się pod kocem, popijając herbatę. Jeśli masz ochotę jeszcze bardziej umilić sobie ten czas – nasz przepis na piernik to idealny zimowy comfort food. Nie trzeba trzymać go w szafie miesiącami, aby był miękki, pyszny i gotowy do jedzenia!

Przygotowanie: 1,5 godz.
Liczba porcji: mała keksówka
Autorka: Małgorzata Lewczuk

Składniki:

Piernik. Fot. Max Zieliński

¾ szklanki cukru
⅓ szklanki wody
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika
125 g rozpuszczonej margaryny lub oleju
6 łyżek musu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
4 łyżki wrzątku
powidła
lukier

Sposób przygotowania:

Wodę i cukier podgrzewaj w rondelku na małym ogniu do powstania złotego karmelu.

Do karmelu dodaj mus jabłkowy, uważając, by się nie oparzyć. Gotuj na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż karmel połączy się z musem i rozpuści.

Siemię lniane zalej wrzątkiem na kilka minut.

Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, po czym przelej do niewielkiej podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz piernik przez około 40 minut.

Po wystygnięciu przetnij piernik na dwie części i przełóż powidłami. Przed podaniem polej lukrem i udekoruj ulubionymi dodatkami, np. orzechami, skórką pomarańczową itp.

Czytaj takżeAlicja Rokicka, Wegan Nerd: Pokazuję, że kuchnia wegańska jest prosta, smaczna, kolorowaKatarzyna Przyborska

Śledź z bakłażana

Ze śledziami jest tak, że albo się je kocha, albo ich nienawidzi. Nie będziemy ukrywać, że to danie zdecydowanie polecamy osobom z sentymentem do śledzia tradycyjnego. Świetnie sprawdzi się jako wegańska alternatywa na świąteczne spotkanie – zanim się obejrzysz, dziadkowie, wujkowie i ciocie pokochają ten roślinny twist.

Przygotowanie: 40 min + 12 godz. marynowania
Liczba porcji: 10
Autorka: Małgorzata Lewczuk

Składniki:

4 bakłażany
300 g cebuli
kilka łyżek oleju rzepakowego
ocet biały
olej lniany

Na marynatę:

500 ml wody
5 arkuszy nori
100 ml jasnego sosu sojowego
15 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
1 łyżka gorczycy

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, posmaruj olejem rzepakowym i upiecz w temperaturze 180°C do zrumienienia.

W garnku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli lubisz, możesz dodać do marynaty odrobinę octu – do smaku.

W tym czasie pokrój cebulę w półplastry i zamocz na chwilę we wrzątku.

W słoju lub naczyniu ułóż naprzemiennie zwinięte w rulony plastry bakłażana i cebulę i zalej marynatą oraz olejem lnianym.

Odstaw do lodówki na minimum 8 godzin (a najlepiej na całą dobę), by wszystkie składniki się odpowiednio zmacerowały.

Czytaj takżeNie filecik, nie kotlet, ale twój starszy brat lub siostra. Tak powinniśmy myśleć o zwierzętachPaulina Januszewska

Pasztet z marchewki

Pasztet powstał w domu autorki z myślą o kanapkach dla syna, który przeszedł na dietę roślinną. Jest wilgotny, aromatyczny, doskonały do rozsmarowania na ulubionym pieczywie. Zachęcamy do eksperymentowania z przyprawami – jeśli lubisz czosnek, nie bój się dodać go więcej, jeśli lubisz trochę ognia w swoich daniach – dodaj więcej chili. Proponowane tu proporcje to „złoty środek”.

Przygotowanie: 2 godz.
Liczba porcji: 1 keksówka
Autorka: Iwona Urbaniak

Składniki:

Pasztet z marchewki. Fot. Max Zieliński

1 kg marchwi
2 cebule
2 jabłka
4 łyżki płatków owsianych
⅓ szklanki oleju
6 ząbków czosnku
2 łyżki tymianku
2 łyżki oregano
2 łyżki majeranku
2 szczypty chili
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Marchew porządnie wyszoruj i ugotuj bez obierania – jeśli masz możliwość – na parze.

Ugotowaną i ostudzoną marchew zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Cebulę pokrój w piórka, jabłka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij cebulę razem z jabłkami. Po ostudzeniu zblenduj.

Płatki owsiane zblenduj z tymiankiem, oregano i majerankiem.

Do startej marchwi dodaj zblendowaną cebulę z jabłkami, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, resztę oleju, chili, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do keksówki. Wierzch możesz posypać oregano.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem i piecz około 50 minut.

Czytaj takżeGzyra: W byciu weganinem nie ma nic heroicznegoJaś Kapela

*
Wszystkie przepisy pochodzą z Rewolucyjnej książki kucharskiej przygotowanej przez Greenpeace Polska. W tej publikacji znajdziecie kilkadziesiąt przepisów na roślinne jedzenie oraz dziewiętnaście przepisów na lepsze państwo, które wyłaniają się z rozmów przeprowadzonych z osobami ze świata nauki i aktywizmu, takimi jak Ewa Bińczyk, Joanna Erbel, Agnieszka Graff, Paulina Kramarz, Tomasz Markiewka czy Jan Zygmuntowski. Dziękujemy za możliwość udostępnienia wybranych przepisów.