Fotorelacje, Kraj

Czuwanie pod rzeźnią świń w Kutnie

Być może się zastanawiasz, czy warto zrezygnować z jedzenia mięsa. Zapewne zdajesz sobie sprawę, skąd pochodzi mięso, że szynka lub polędwica to części ciała zwierzęcia. To wiedza powszechna. Czy wiesz jednak, jak wygląda transport świń do ubojni? Jak wyglądają ich ostatnie chwile, gdy dojeżdżają już na miejsce?

 

Pod jedną z największych rzeźni świń w Polsce, która mieści się w Kutnie, ruch Toruń Animal Save zorganizował pięciodniowe czuwanie, którego celem jest okazanie zwierzętom szacunku oraz pokazanie warunków, w jakich są transportowane. W ciągu jednego dnia może w tej ubojni zostać zabitych nawet 16 tysięcy zwierząt.

Wiesz zapewne, że ludzie mogą zdrowo żyć, jedząc na co dzień wyłącznie rośliny. Na dobrą sprawę nie tylko zdrowo, ale także smacznie. Jedzenie mięsa, z którym wiąże się cierpienie zwierząt, nie jest potrzebne nam do życia. Jak jednak zacząć? Jak przestawić się na kuchnię roślinną?

Stowarzyszenie Otwarte Klatki przygotowało kampanię, aby inspirować ludzi i zapoznawać ich z dietą roślinną w trakcie 22 dni. Nazywa się ona Vegan Challenge. Można się zarejestrować na stronie veganchallenge.pl i od początku miesiąca zacząć otrzymywać e-maile z propozycjami dotyczącymi codziennych małych wyzwań w diecie. Te codzienne wyzwania dotyczą różnorodnych tematów, a cały proces został zaprojektowany tak, aby jak najefektywniej nauczyć się roślinnego sposobu życia.

FOTORELACJA ELI RADZIKOWSKIEJ

Komentarze

System komentarzy niedostępny w trybie prywatnym przeglądarki.