Mitem jest, że ludzie cierpią głód tylko w przypadku nadzwyczajnych wydarzeń, takich jak katastrofy naturalne czy wojna.
19 grudnia, sobota, godz. 17.00, Krytyka Polityczna, ul. Foksal 16, II p., Warszawa
Głód to problem systemowy, który wynika z globalnego systemu gospodarczego i traktowania żywności jako towaru, a nie prawa człowieka.
Goście:
Jonathan Peuch – akademik, ekspert Transnational Institute (TNI)
Nina Józefina Bąk – aktywistka ruchu spółdzielczego, Kooperatywa Dobrze
Karolina Brzuzan – artystka rzeźbiarka, autorka wystawy NOMA oraz Głodowej książki kucharskiej
Prowadzenie: Maria Świetlik – Instytut Globalnej Odpowiedzialności
Świat bez głodu jest możliwy, więc dlaczego nadal 795 mln ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia?
Większość głodujących to drobni rolnicy, mali producenci żywności w krajach Południa. 60% z nich to kobiety.
Nawet w Europie 15 mln ludzi jest zagrożonych głodem, a w USA 50 mln. Rodzi się więc pytanie, jak to możliwe, kiedy jedzenia jest wystarczająco dużo, by wyżywić nas wszystkich? Jak to możliwe, kiedy 1/3 żywności na świecie jest marnowana?
Mitem jest, że ludzie cierpią głód tylko w przypadku nadzwyczajnych wydarzeń, takich jak katastrofy naturalne czy wojna. Głód to problem systemowy, który wynika z globalnego systemu gospodarczego i traktowania żywności jako towaru, a nie prawa człowieka.
Instytucje finansowe, również te działające w Polsce, coraz częściej oferują klientom „produkty” inwestycyjne związane ze spekulacją cenami produktów rolnych. Zdarza się, że spekulanci, aby utrzymać wrażenie braku towaru na rynku i podbijać jego ceny, gotowi są wstrzymać się od sprzedaży posiadanych zapasów towarów, nawet w czasie klęsk humanitarnych.
Kolejnym problemem są niesprawiedliwe relacje handlowe. Produkty pochodzące z przemysłowego rolnictwa i subsydiowane przez władze europejskie i amerykańskie są zazwyczaj tańsze od produktów lokalnych. Drobni rolnicy, pozbawieni rynków zbytu, nie są w stanie uzyskać takich dochodów, które pozwaliłyby im zapewnić sobie godne życie.
Podczas debaty zastanowimy się, czy etycznego konsumenta/etyczną konsumentkę stać na to, by nie interesować się sytuacją rolników i rolniczek w Polsce i na świecie oraz jak organizować system dystrybucji żywności, aby żywności wystarczyło dla wszystkich oraz czy oraz Kolejnym bowiem mitem jest to, że z problemem głodu niewiele możemy zrobić.
Debatę organizują Instytut Globalnej Odpowiedzialności, Krytyka Polityczna, Polska Akcja Humanitarna oraz Kooperatywa Dobrze.
Podzas spotkania na gości będzie czekał poczęstunek.
–
Debata odbywa się w ramach projektu „Drobni rolnicy nadzieją na pokonanie głodu”.
Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Za treści wyrażone w tym materiale odpowiada wyłącznie Instytut Globalnej Odpowiedzialności. Opinie te w żadnym wypadku nie wyrażają oficjalnego stanowiska Unii Europejskiej.