Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

Podcasty

O metanie i innych gazach cieplarnianych: dlaczego apetyt na mięso powoduje, że planeta płonie?

Rozmawiając na temat funkcjonowania sektora hodowlanego, jego skutków i wpływu na planetę i środowisko, często porusza się problem emisji gazów cieplarnianych. Bo funkcjonowanie przemysłu hodowlanego jest odpowiedzialne za 14,5 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych pochodzenia antropogenicznego.

Inicjatorzy i inicjatorki Planu Based Treaty, czyli tzw. traktatu roślinnego, wzorowanego na słynnym Fossil Fuel Treaty, mówią jasno: sama walka z paliwami kopalnymi, która dominuje międzynarodowy dyskurs klimatyczny, nie wystarczy. Aby ratować planetę, potrzebujemy również działań w zakresie systemów żywnościowych. Trzy główne gazy cieplarniane – dwutlenek węgla, metan i podtlenek azotu – osiągają rekordowe poziomy i szybko przyspieszają. Rolnictwo zwierzęce przyczynia się do emisji wszystkich trzech gazów, ale jest główną siłą napędową emisji metanu i podtlenku azotu na świecie.
SŁUCHAJ NA SPOTIFY:

SŁUCHAJ NA APPLE PODCASTS:

Rolnictwo zwierzęce prowadzi także do kradzieży ziemi rdzennych mieszkańców i mieszkanek Amazonii, naraża społeczności marginalizowane rasowo i etnicznie na nieproporcjonalnie duże ilości toksycznych odpadów z ferm fabrycznych i rzeźni, a także naraża pracowników na kontakt z toksycznymi chemikaliami, niebezpieczne warunki pracy i ciężkie urazy.

Wniosek jest jeden: należy pilnie i w równym stopniu zająć się trzema gazami cieplarnianymi. Roślinne rozwiązania oraz rozwiązania energetyczne, które mogą złagodzić tę katastrofę, są w zasięgu ręki – musimy je tylko wdrożyć.

Prawo Spurek

Od ponad 20 lat walka o prawa kobiet, zwłaszcza tych doświadczających przemocy w rodzinie, to moja codzienność. Jako aktywistka, a teraz polityczka z bliska słucham ich historii, widzę skutki nierówności, szukam rozwiązań i zmieniam system. Tak powstało Prawo Spurek, podcastowa platforma, która mówi w imieniu wszystkich tych, które i którzy sami nie mogą zabrać głosu lub ich głos nie jest wystarczająco słyszalny.

Posłuchaj też innych podcastów Krytyki Politycznej:

 

__
Przeczytany do końca tekst jest bezcenny. Ale nie powstaje za darmo. Niezależność Krytyki Politycznej jest możliwa tylko dzięki stałej hojności osób takich jak Ty. Potrzebujemy Twojej energii. Wesprzyj nas teraz.

Sylwia Spurek
Sylwia Spurek
Prawniczka
Doktora, radczyni prawna, była posłanka do Parlamentu Europejskiego, była zastępczyni Rzecznika Praw Obywatelskich, współautorka pierwszej ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.
Zamknij