Wsparcie Wspieraj Wydawnictwo Wydawnictwo Dziennik Profil Zaloguj się

Żywność

Jak stworzyć wegański świat

Fragment książki Tobiasa Leenaerta „Jak stworzyć wegański świat”, która właśnie ukazuje się nakładem Wydawnictwa Krytyki Politycznej.

Krowy

Wykluczymy hodowlę przemysłową, ale nadal będziemy jeść mięso [rozmowa]

O książce „Zjadanie zwierząt” z Martą Dymek, Darkiem Gzyrą i Dobrusią Gogłozą rozmawia Jaś Kapela.

sklep, jedzenie

Nie znamy prawdziwej wartości jedzenia. Kupujemy dużo i tanio [rozmowa]

Ze Stefano Libertim, autorem książki „Władcy jedzenia”, rozmawia Olga Wróbel.

Ile dobrego jedzenia wyrzuci dziś twoja ulubiona knajpa?

– Pracując dorywczo jako studenci w różnych lokalach gastronomicznych, na własne oczy zobaczyliśmy, jak wiele dobrego jedzenia się marnuje.

Unia chce odebrać weganom kiełbaski

Czy nie będzie można już mówić o wyrobie seropodobnym? I co ze słynnym masłem roślinnym? Przetrwało PRL, a zniszczą je urzędnicy eurokołochozu? A wszystko to w trosce o obywateli.

Technologia na ratunek małej czarnej

60 procentom spośród 124 gatunków dzikiej kawy na świecie grozi wyginięcie – przede wszystkim z powodu wylesiania. Jeszcze trochę i poranna kawa stanie się luksusem.

Polskie chore mięso, co o nim wiemy, a czego nie

Zważywszy że na zbadanie zdrowia świni inspektor powinien poświęcić 90 sekund, ubojnia powinna zatrudniać 50 osób na pełen etat, żeby zdążyli zbadać wszystkie zwierzęta.

Weganizm? Czy to jakaś choroba?

Wydawałoby się, że od pracowników służby zdrowia moglibyśmy oczekiwać odrobinę wyższych standardów niż od mięsożernych szefów, którzy lubują się w znęcaniu nad pracownicami.

Jak pracowałem w kurniku

W tej pracy po prostu nie da się nie krzywdzić zwierząt.

Bogactwo i kanibalizm miast, czyli nauki Jana Jakuba Rousseau

Wielkie miasto zabija empatię, a jego mieszkańcy poświęcają siebie nawzajem, aby zaspokoić swoje zachcianki.

Wczytywanie...