Wsparcie Wspieraj Wydawnictwo Wydawnictwo Dziennik Profil Zaloguj się

Żywność

Minister finansów likwiduje bary mleczne

Minister Szczurek widzi bary mleczne bardzo dosłownie. Postanowił, że będzie dotować tylko dania jarskie i bez przypraw.

Zofia Weiss: Jak architektka została rolniczką. Ekologiczną [rozmowa]

Zdrowa żywność z Nowej Zelandii? To nie dla nas.

Gerwin: GMO na talerzu

Proszę, to dla ciebie. Świeżo ugotowana, lekko posypana solą i jeszcze ciepła. Genuity VT Triple PRO RIB Complete. Nie wiesz, co to takiego?

Moralność, cena wołowiny i Trybunał

Trybunał Konstytucyjny dopuścił ubój rytualny na eksport, choć nikt o to nie wnioskował.

Monbiot: Jeśli mięso, to tylko od święta

Powinniśmy myśleć o mięsie jako o niezwykłym darze – czymś, co jest przywilejem, a nie prawem.

Walczcie zębami o jakość jedzenia

Nigdy w historii ludzkości nie marnowało się tyle jedzenia co dziś – mówi Carlo Petrini, twórca ruchu Slow Food.

Skąd się biorą jajka?

Czy można żyć bez jajek i co trzeba wiedzieć, jeśli nie potrafimy z nich zrezygnować.

Gerwin: Czy ekożywność jest zdrowsza?

„Żywność ekologiczna wcale nie jest zdrowsza” – z taką opinią można czasem spotkać się w mediach. Czy tak jest rzeczywiście?

Gerwin: Czy ekożywność może wyżywić świat?

Podobno rolnictwo ekologiczne nie wyżywi wszystkich ludzi na świecie – tak twierdzą zwolennicy rolnictwa konwencjonalnego. Czy mają rację?

Stawiszyński: Wieczny powrót, wieczna uczta

Jesteśmy zwierzętami, jesteśmy immanentną składową tej pożerającej się wzajemnie maszynerii – twierdzi autor książki „Wieczne życie. O zwierzęcej formie śmierci”.

Wczytywanie...