Miasto

Dlaczego żywność i głód to tematy polityczne? Paradoksy dobrobytu

Mitem jest, że ludzie cierpią głód tylko w przypadku nadzwyczajnych wydarzeń, takich jak katastrofy naturalne czy wojna.

19 grudnia, sobota, godz. 17.00, Krytyka Polityczna, ul. Foksal 16, II p., Warszawa

Głód to problem systemowy, który wynika z globalnego systemu gospodarczego i traktowania żywności jako towaru, a nie prawa człowieka.

Goście:

Jonathan Peuch – akademik, ekspert Transnational Institute (TNI)

Nina Józefina Bąk – aktywistka ruchu spółdzielczego, Kooperatywa Dobrze

Karolina Brzuzan – artystka rzeźbiarka, autorka wystawy NOMA oraz Głodowej książki kucharskiej

Prowadzenie: Maria Świetlik – Instytut Globalnej Odpowiedzialności

Świat bez głodu jest możliwy, więc dlaczego nadal 795 mln ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia?

Większość głodujących to drobni rolnicy, mali producenci żywności w krajach Południa. 60% z nich to kobiety.

Nawet w Europie 15 mln ludzi jest zagrożonych głodem, a w USA 50 mln. Rodzi się więc pytanie, jak to możliwe, kiedy jedzenia jest wystarczająco dużo, by wyżywić nas wszystkich? Jak to możliwe, kiedy 1/3 żywności na świecie jest marnowana?

Mitem jest, że ludzie cierpią głód tylko w przypadku nadzwyczajnych wydarzeń, takich jak katastrofy naturalne czy wojna. Głód to problem systemowy, który wynika z globalnego systemu gospodarczego i traktowania żywności jako towaru, a nie prawa człowieka.

Instytucje finansowe, również te działające w Polsce, coraz częściej oferują klientom „produkty” inwestycyjne związane ze spekulacją cenami produktów rolnych.  Zdarza się, że spekulanci, aby utrzymać wrażenie braku towaru na rynku i podbijać jego ceny, gotowi są wstrzymać się od sprzedaży posiadanych zapasów towarów, nawet w czasie klęsk humanitarnych.

Kolejnym problemem są niesprawiedliwe relacje handlowe. Produkty pochodzące z przemysłowego rolnictwa i subsydiowane przez władze europejskie i amerykańskie  są zazwyczaj tańsze od produktów lokalnych. Drobni rolnicy, pozbawieni rynków zbytu, nie są w stanie uzyskać takich dochodów, które pozwaliłyby im zapewnić sobie godne życie.

Podczas debaty zastanowimy się, czy etycznego konsumenta/etyczną konsumentkę stać na to, by nie interesować się sytuacją  rolników i rolniczek w Polsce i na świecie oraz jak organizować system dystrybucji żywności, aby żywności wystarczyło dla wszystkich oraz czy  oraz  Kolejnym bowiem mitem jest to, że z problemem głodu niewiele możemy zrobić.

Debatę organizują Instytut Globalnej Odpowiedzialności, Krytyka Polityczna, Polska Akcja Humanitarna oraz Kooperatywa Dobrze.

Podzas spotkania na gości będzie czekał poczęstunek.

Debata odbywa się w ramach projektu „Drobni rolnicy nadzieją na pokonanie głodu”. 

Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Za treści wyrażone w tym materiale odpowiada wyłącznie Instytut Globalnej Odpowiedzialności. Opinie te w żadnym wypadku nie wyrażają oficjalnego stanowiska Unii Europejskiej.

 

__
Przeczytany do końca tekst jest bezcenny. Ale nie powstaje za darmo. Niezależność Krytyki Politycznej jest możliwa tylko dzięki stałej hojności osób takich jak Ty. Potrzebujemy Twojej energii. Wesprzyj nas teraz.

Zamknij