Wsparcie Wspieraj Wydawnictwo Wydawnictwo Dziennik Profil Zaloguj się
Okładka książki Polskie mięso Jasia Kapeli

Polskie mięso

34,90 

40 w magazynie

Dodaj do ulubionych

Opis

Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.

„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia – tego, jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat.

Obowiązkowa lektura zarówno dla wegan, jak i pożeraczy mięsa. Napisana bez wegańskiego triumfalizmu i bardzo serio, zwłaszcza jak na tego autora.

Anna Bikont

Dziennikarka, reporterka, pisarka

Przestańmy się wreszcie bać o tym wiedzieć, rozmawiać, płakać. I czytajmy: Rabizo i Kapelę.

Justyna Szklarczyk

Dziennikarka, Polityka

Kapela z poety zmienił się w dociekliwego reportażystę, który pragnie zrozumieć i jak najlepiej opisać mechanizmy rządzące przemysłem mięsnym.

Joanna Wlazło

Dziennikarka, Magazyn Vege

Jaś Kapela

Pisarz, poeta, felietonista, aktywista. Autor tomików z wierszami („Reklama”, „Życie na gorąco”, „Modlitwy dla opornych”), powieści („Stosunek seksualny nie istnieje”, „Janusz Hrystus”, „Dobry troll”) i książek non-fiction („Jak odebrałem dzieci Terlikowskiemu”, „Polskie mięso”, „Warszawa wciąga”) oraz współautor, razem z Hanną Marią Zagulską, książki dla młodzieży „Odwaga”. Należy do zespołu redakcji Wydawnictwa Krytyki Politycznej. Opiekun serii z morświnem. Zwyciężył pierwszą polską edycję slamu i kilka kolejnych. W 2015 brał udział w międzynarodowym projekcie Weather Stations, który stawiał literaturę i narrację w centrum dyskusji o zmianach klimatycznych. W 2020 roku w trakcie Obozu dla klimatu uczestniczył w zatrzymaniu działania kopalni odkrywkowej węgla brunatnego Drzewce.

Tytuł:

Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać.

Projekt okładki:

Sara Czyż

Gatunek:

Literatura faktu

Typ oprawy:

miękka

Liczba stron:

320

Wymiary:

320x132

ISBN miękka oprawa:

978-83-65853-68-4

Dostawa książek

InPost Paczkomaty

InPost Paczkomaty

Poczta Polska

Poczta Polska

DHL Kurier

DHL Kurier

Pocztex odbiór 
w punkcie

Pocztex odbiór 
w punkcie

Orlen paczka

Orlen paczka

Formy płatności

Karta płatnicza

Karta płatnicza

PayU

PayU

BLIK

BLIK