Wsparcie Wspieraj Wydawnictwo Wydawnictwo Dziennik Profil Zaloguj się

Żywność

Karolina Kuszlewicz

Karp w sklepie bez wody? Dzwońcie na policję!

W mojej ocenie nie da się pogodzić sprzedaży żywych ryb z ich humanitarnym traktowaniem – mówi adwokatka Karolina Kuszlewicz.

krowy

Sekretny koniec życia krów

W książce „Sekretne życie krów” nie ma wzmianki o rzeźni, mówi się tylko, że gospodarze postanowili być „odpowiedzialni za każdy etap produkcji”.

otwarte-klatki-ferma-drobiu

„Obrzydliwa, brązowa, śliska podłoga, na niej resztki zwierząt. Przez tę pracę przestałam jeść mięso”

Reportaż Sašy Uhlovej z fermy drobiu.

Tokarczuk: Maski zwierząt

Na 15-lecie pisma „Krytyka Polityczna”, prezentujemy wybór najgłośniejszych i najciekawszych tekstów, jakie ukazały się na naszych łamach od maja 2002 roku.

Czy król dżungli musi żreć padlinę?

Wiedzieliście, że ludzie o przekonaniach autorytarnych, dążący do bogactwa i władzy, zjadają więcej mięsa niż ci, którzy sprzeciwiają się nierównościom?

Klęska głodu w Sudanie Południowym

We współczesnym świecie klęska głodu to przede wszystkim efekt działań człowieka – czasem walki o interesy ekonomiczne, czasem czyichś politycznych ambicji.

Krowa

Tam, gdzie powstaje mleko

Gospodarstwo, jakich w Polsce wiele.

krowa

Zabijanie na żywo

Francja instaluje kamery w rzeźniach.

Urbański: Kapitalizm zbudowany jest z mięsa

Czyli pieczony prosiak to kulinarna husaria? Z Jarosławem Urbańskim rozmawia Przemysław Witkowski.

ObserwujObserwujesz

Ofiary przemysłu mlecznego

Cielęta, które są jednym z podstawowych i koniecznych elementów przemysłu mlecznego, znikają po cichu, milionami.

Wczytywanie...